joi, 1 aprilie 2010

Lupta şi Jertfa lui Dan Lucinescu.

"Lupta şi Jertfa lui Dan Lucinescu" spune povestea unui fost deţinut politic, figură importantă a generaţiei de la 1948, un supravieţuitor al genocidului petrecut în puşcăriile comuniste, astăzi un scriitor cu multe titluri la activ, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societatii Nationale Suedeze de NDT.

Scenariul scris de Victor Vurtejanu ne trimite cu gândul la intelectualitatea românească umilită şi batjocorită în anii negrii a unei Românii incredibile, o Românie care a zguduit lumea prin “Fenomenul Piteşti”.

În 2009 fostul deţinut politic revine la Bucureşti din Suedia, ocazie cu care o echipa condusă de Victor Vurtejanu realizează lansarea cărţilor "Lupta” şi „Jertfa” la Uniunea Scriitoriilor din Bucureşti. Impresionat de viaţa acestei personalităţi, Victor Vurtejanu se hotărăşte să realizeze o serie de filme documentare intitulată „Eroii”, având ca protagonişti o parte din personalităţile ce au cunoscut teroarea din puşcăriile comuniste.

”Lupta şi Jertfa lui Dan Lucinescu” este primul documentar din această serie realizată cu sprijinul unei fundaţii non-profit din Bucureşti, despre viaţa unei importante figuri a spiritualităţii româneşti actuale, care cu o energie formidabilă încă militează pentru revigorarea valorilor româneşti autentice.

Seria: EROII
An apariţie: 2009
Durata: 40 min.
Format: PAL
Ecran: 4/3
Zona: ALL
Sunet: Stereo
Producător: TVR Media
Gen: Documentar
Distribuţie în ţară: Da
Distribuţie în străinătate: Da



Sinopsis "Lupta şi Jertfa lui Dan Lucinescu"

Născut în anul 1927 la Botoşani în familia magistratului Teodor Lucinescu, Dumitru Dan Lucinescu este absolvent al Colegiul Naţional Militar "N. Filipescu" şi "Ştefan cel Mare" din Cernăuţi. Absolvent al unor şcoli de zbor cu brevetele A, B şi C luate la Braşov la vârsta de 16 ani. Demisionează din Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie si se înscrie la Facultăţile de Matematică şi de Fizică la Iaşi.

Protestează pe cale intelectuală împotriva doctrinei comuniste din România. Pe când era student în anul III, la Iaşi, a fost arestat la 24 aprilie 1948 şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi ca şef de lot la: 15 ani de muncă silnică pentru crimă împotriva ordinii sociale; 10 ani de munca silnică pentru delict de uneltire; 8 ani de muncă silnică pentru instigare contra ordinii sociale; 5 ani de muncă silnică pentru colportare de materiale interzise.

A executat o detentie de 15 ani la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud. În anii de detenţie, familia sa a trecut de asemenea prin ani de cumplită prigoană. Tatăl sau a lucrat ca muncitor cu domiciliu obligatoriu la Roman, fiindu-i confiscată averea. Mama, condamnată politic 2 ani. O sora, studentă în anul 5 la arhitectură, a fost condamnată politic 3 ani. Altă soră, studentă la medicină, abandonează şcoala şi este adoptată de o matuşă pentru a putea lucra ca asistent medical.

Dupa eliberarea detinuţilor politici, Dan Lucinescu se angajează ca sudor în 1963 la Şantierul Energo Montaj Bucureşti. Lucrează succesiv ca operator ultrasunete şi tehnician la trustul Energomontaj. În 1969 devine cercetător la Academia Română, la centrul de Mecanica Solidelor al Academiei Române. În 1975 absolvă cu notă maximă Facultatea de Mecanică Bucureşti, cursul de Pedagogie şi cursul post-universitar de Energie Nucleară.

Autor a patru invenţii brevetate în ţară şi în străinătate, a elaborat tehnologiile NDT pentru grupul nr. 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă. Anul 1992 îl găseşte în fruntea serviciului Investiţii Nucleare, de unde se pensionează şi părăseşte ţara pentru a se stabili în Suedia.


"Lupta şi Jertfa lui Dan Lucinescu"

Producător general: TVR Media

Producător executiv: Victor Vurtejanu

Muzica: Ciprian Porumbescu

Asistent producţie: Constantin Ionescu

Machiaj: Gina Dumitrescu

Asistent imagine: Alexandru Ionescu

Fotografii: Dinu Lazăr

Editor de imagine: Sebastian Plămădeală

Director de imagine: Iulian Dumitru

Scenariul şi regia: Victor Vurtejanu


Regizorul acestui film aduce calde mulţumiri:
Maestrului Dem Rădulescu
Arhimandritului Iustin Pârvu precum şi tuturor Părinţilor şi
vieţuitorilor din Mănăstirea Petru Vodă - Judeţul Neamţ
Ieromonah Mihail Harbuzaru - Mănăstirea Sinaia - Judeţul Prahova
Alexandru Munteanu – T.V.R.
Dinu Lazăr - http://fotografu.ro/

Grafic artist Sebastian Plămădeală – V.S.U. SRL

Film distribuit în România şi în străinatate de TVR MEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.